landstinget

"Sjuksköterskestrejk samhällsfarlig"

Den femte maj tas 300 sjuksköterskor i länet ut i strejk om inte vårdkonflikten är löst innan dess. Och nu hävdar Landstinget Gävleborg att en strejk riskerar att bli samhällsfarlig.

En strejk bland vårdförbundets medlemmar kommer att drabba alla patient- och befolkningsgrupper. Det hävdar Landstinget Gävleborg som hänvisar till en påbörjad analys av konflikten.

Vårdförbundet har hävdat att en kommande strejk inte ska drabba barn, äldre och psykiskt sjuka, något som landstinget alltså inte håller med om.

Chefen för division Operation Gunnar Jansson säger att de bedömer risken för samhällsfara som stor.

Landstinget kan komma att beordra skyddsarbete för att undvika situationer som kan bli riskfyllda för patienter och befolkning.

- Risken för samhällsfara bedömer vi är stor, men mer exakta uppgifter har vi inte idag. Det vi kan säga just nu är att det är oklart om vi kan garantera patientsäkerheten under sjuksköterskornas strejk, säger Gunnar Jansson, chef division Operation.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".