Kontokort vanligare vid internetbedrägeri

Varje månad får polisen in mer än tusen fall om bedrägerier där man handlat på internet med stulna kontokortsuppgifter, det har blivit en allt vanligare form av bedrägeri, visar en undersökning som P1-programmet Kaliber gjort.

– Jag tycker att det är hemskt att vem som helst kan göra det här, för du behöver ingen utbildning. Du behöver bara gå in på nätet med en människas kort, och så handlar du.

Maria vet inte hur hon blev av med sina kontokortuppgifter, men nu har någon varit ute på internet och handlat smycken och telefoner, för mer än 26 000 kronor på hennes kontokort.

– Det är för lätt, internet är alldeles för lätt, det ska finnas spärrar, det finns inga spärrar, säger Maria.

I flera fall behöver du varken kod eller legitimation för att kunna handla med ditt kontokort på internet, det är ett system som gör det möjligt för bedragare att handla med stulna kontokortsuppgifter.

Anders Byvall på polisen i Uppsala är mycket kritisk till att varken kontokorten eller webb-butikerna har bättre säkerhet.

– Det är en katastrof att bara man hittar ett kontokort så kan du gå och handla på det på internet, genom att där står alla siffror du måste ha. Det är det största felet idag, tycker jag, säger Anders Byvall, på polisen i Uppsala.

Linda AP Larsson
kaliber@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".