gävleborg

SR granskar nazisterna i länet

Den här veckan granskar Sveriges Radio Gävleborg länets nazister. Med start på måndagen avslöjar vi bland annat hur många de är, var de finns och vad de gör. Efter att ha legat lågt under några år har gruppen blivit mer aktiv på senare tid, och Nationalsocialistisk Front, NSF, har nyligen omstartat en aktivistgrupp i länet.

Det finns 55 kända Nazister i länet. Det är personer som till exempel hör till organisationerna Svenska Motståndsrörelsen, Nationalsocialistisk Front och Info 14. Inriktningen är ofta militant, och aktivisterna förbereder sig för det kommande ”raskriget”.

Just NSF, som är ett politiskt parti, har nyligen omstartat sin aktivistgrupp i länet, och de lämnar tydliga spår efter sig i form av affisher, klistermärken och flygblad.

- Har vi bara en handfull personer på en ort så växer antalet väldigt snabbt. Det gäller att hitta någon driftig person i varje kommun, så rullar det på av sig själv. Det säger Rickard Ekman, talesman för NSF, till SR Gävleborg.

Fakta

Över hälften av de nu kartlagda Nazisterna är bosatta i Hälsingland, och de flesta där runt Bollnäs.

I Gästrikland bor de allra flesta runt Gävleområdet, men även Sandviken- och Hoforsbor finns representerade.

Av de 55 personerna är 4 stycken kvinnor, och 70 procent är under 30 år. Den äldsta är 63 år, den yngsta 14 år.

Personerna tjänar i genomsnitt 9 267 kr/mån före skatt, och deras sammanlagda skuld till kronofogdemyndigheten är 668 654 kronor.

22 stycken har betalningsanmärkningar - sammanlagt 118 stycken.

Kartläggningen har gjorts i samarbete med den antirasistiska tidskriften Expo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".