Arkivbild. Foto: Anders Ekholm
Gävleborg

Barn ska slippa bli skuldsatta

Efter nyår ska en ny lag förhindra att barn blir skuldsatta. Det här kan vara till hjälp för de 18-åringar som har fått tagit över vårdskulder från när de var barn - skulder som egentligen deras föräldrar skulle ha betalat för länge sedan.

Björn Brink, centerpartistiskt oppositionsråd i landstinget, som var en av dem som kritiserade landstingets inkassobrev till unga välkomnar nu den nya lagen:
- Det är bland det bästa som har hänt på länge, säger han om den kommande nya lagen.

Får inte hyreskontrakt 

Allt fler barn blir skuldsatta, och det vill regeringen nu stoppa genom den här lagändringen.  

En förälder ska inte längre kunna göra affärer i sitt barns namn utan godkännande av överförmyndare.  

Rapporter på senare år har visat att många på väg in i vuxenlivet inte får hyreskontrakt eller bankkrediter eftersom deras föräldrar har dragit på dem stora skulder.
Flera hundra 18-åringar kan få inkasso  

Det finns ca 400 barn i Gävleborg, som snart blir 18 år och som kommer att få ett inkasso av indrivningsföretaget Gothia som landstinget använder sig av. Det är inkasso som gäller obetalda vårdavgifter före 1998 samt vårdskuld för att man har uteblivit från ett bokat besök.  

Avgifter som föräldrarna inte har betalat och som automatik förs över till barnen när de blir 18 år.  

Men efter nyår så kan det alltså bli stopp med indrivningar av barnskulder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista