Nazismen i Gävleborg

Typisk nazist - ung man

De nazistiska organisationerna i Gävleborg har vaknat till liv och blivit mer aktiva den senaste tiden. Till exempel har Nationalsocialistisk front nyligen startat om en aktivistgrupp i Gävleborgs län. Den typiske nazisten i Gävleborg är en ung man.

Det finns 55 kända Nazister i länet av dem är fyra kvinnor.

– Det är i stor grad en manlig rörelse med tydliga manliga ideal, säger Daniel Pool, chefredaktör på den antirasistiska tidskriften Expo.

Det är personer som till exempel hör till organisationerna Svenska Motståndsrörelsen, Nationalsocialistisk Front och Info 14.

Inriktningen är ofta militant, och aktivisterna förbereder sig för det kommande ”raskriget”.

Just NSF, som är ett politiskt parti, har nyligen omstartat sin aktivistgrupp i länet, och de lämnar tydliga spår efter sig i form av affischer, klistermärken och flygblad.

– Har vi bara en handfull personer på en ort så växer antalet väldigt snabbt. Det gäller att hitta någon driftig person i varje kommun, så rullar det på av sig själv. Det säger Rickard Ekman, talesman för NSF.

Över hälften av de nu kartlagda Nazisterna är bosatta i Hälsingland, och de flesta där runt Bollnäs.

I Gästrikland bor de allra flesta runt Gävleområdet, men även Sandviken- och Hoforsbor finns representerade.

Av de 55 personerna är 4 stycken kvinnor, och 70 procent är under 30 år.

Den äldsta är 63 år, den yngsta 14 år.

Personerna tjänar i genomsnitt 9 267 kr/mån före skatt, och deras sammanlagda skuld till kronofogdemyndigheten är 668 654 kronor.

22 stycken har betalningsanmärkningar - sammanlagt 118 stycken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".