Neo-Nazi demonstration. Foto: Scanpix
nazismen i gävleborg

Länets nazister dömda för brott

Många av länets kända nazister är dömda för brott, det visar Sveriges Radios kartläggning. 40 procent av de 55 granskade personerna är dömda, och framför allt handlar det om misshandel, narkotikabrott och skadegörelse.

En organisation som många av länets nazister har koppling till är NSF, nationalsocialistisk Front, men deras talesman Rickard Ekman tycker inte att det är anmärkningsvärt att 40 procent är dömda för brott.

– De flesta brott som finns listade i undersökningen rör sig om politiska brott, hets mot folkgrupp och det tycker inte jag är något brott. Jag tycker inte att det ska vara brottsligt att framföra en åsikt, säger Rickard Ekman.

Sveriges Radio har i samarbete med den antirasistiska tidskriften Expo, granskat 55 kända nazister i länet med kopplingar till organisationer som Svenska Motståndsrörelsen, Info 14 och NSF.

40 procent av de granskade personerna är dömda för brott, och flera har koppling till just NSF.

Ett exempel är 33-åringen från Bollnäs som dömts för 33 brott.

Det handlar om misshandel, ett antal fall av olaga hot, vapenbrott, skadegörelse med mera.

Bland domarna finns våldtäkt mot barn och rån men det är ändå skadegörelse som är det vanligaste brottet personer från vitmaktrörelsen i stort ligger bakom, säger Karin Lönnheden, chefsanalytiker på Säpo.

– Huvudverksamheten är att sprida propaganda. Man klistrar upp affischer, säljer tidningar och sprayar slagord, säger Karin Lönnheden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista