nazismen i Gävleborg

Nazister värvar medlemmar på skolorna

Skolorna är en viktig bas när högerextremisterna ska värva nya medlemmar. I Gävleborg har var femte skola upptäckt främlingsfientlig propaganda. Det visar en undersökning som Sveriges Radios reporternätverk genomfört.

Den grupp som är mest aktiv är Nationalsocialistisk Front, NSF. En judehatande nazistisk organisation som bland annat förespråkar rasbiologi på schemat och ett etniskt rensat Sverige.
Deras talesman Rickard Ekman bekräftar att skolorna är viktiga för deras medlemsrekrytering.
- Ungdomarna är framtiden och de är väldigt mottagliga för vårt budskap, så ungdomar är en prioriterad grupp, säger han.
På Norrsätraskolan i Sandviken upptäcktes för någon vecka sedan att Nationalsocialistisk Front, NSF, varit på besök. Ett hundratal klisterlappar fanns uppsatta runt skolan.
Men Norrsätraskolan är inte ensam om att ha haft besök av främlingsfientliga organisationer. I den undersökning som Sveriges Radios Reporternätverk har genomfört framgår att var femte skola har hittat propaganda från främlingsfientliga grupper. Ännu fler skolor har hittat främlingsfientligt klotter.
Oftast är det personer utifrån som spridit propagandan, men det finns också exempel på att elever på skolan har hjälpt till.

På Norrsätraskolan finns en policy när det gäller hur man ska hantera problem med främlingsfientlighet, och därför polisanmäldes aktionen. I Sveriges Radios kartläggning svarar en tredjedel av rektorerna att en sådan policy saknas på deras skola.

Norrsätraskolans rektor Stefan Danielsson kan också tänka sig att samarbeta med Säpo om skolan får problem med elever med öppet rasistiska sympatier.

- Om det gagnar deras utredning på något sätt så är det naturligtvis bra om de får alla uppgifterna, säger Stefan Danielsson.

Han är inte ensam om att kunna tänka sig att göra detta, var femte rektor i vår länsundersökning kan redan idag tänka sig att samarbeta med Säpo.

På Säpo är man medvetna om att skolorna är viktiga för rekrytering av medlemmar till exemepel för NSF - trots det har inte Säpo någon direkt informationsversamhet som riktar sig till skolorna.

- Vi försöker lägga ut information om de här grupperna på vår hemsida, men vi samarbetar också med alla polismyndigheter. De i sin tur har ju ofta tät kontakt med skolorna i de här frågorna, säger Karin Lönnheden chefsanalytiker på Säpo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".