Pontus Andersson, Mikaela Rödin och Britt-Inger Hedberg. Foto: Agneta Sundberg
Bollnäs

Vill få bort socker från skolorna

Svenska barn dricker allt mer läsk. Det oroar Sveriges Tandläkarförbund som sen ett par år tillbaka driver en kampanj för att få bort godis och läsk från skolorna.

Sedan 1980 har konsumtionen av läskedrycker ökat från 30 liter per år och person till 86 liter. Sockret är huvudanledning både till hål i tänderna och barnfetma.

Sveriges Tandläkarförbund driver en kampanj sedan några år tillbaks för att minska godiset i skolan och under den här våren ska förskolornas mellanmål kartläggas.

Britt-Inger Hedberg är flourtant i Bollnäs:

– Här har folktandvården sen slutet av 70-talet arbetat förebyggande i kommunens skolor och bland annat pratat kost och lärt elever borsta tänder.

Den här dagen är hon i Växbo skola för att informera tvåorna och femmorna vad som kan hända med tänderna när man äter mycket socker. Att barnen äter ordentligt och regelbundet är viktigt, liksom att tänderna borstas morgon och kväll.

Eleverna Mikaela Rödin och Pontus Andersson tyckte informationen var bra.

– Det är så klart viktigt och bra att dom tar sig tid att komma hit, säger Pontus.

– Man vill ju inte ha äckliga tänder, menar Mikaela.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".