gävleborg

NSF värvar flitigt på skolorna

Skolorna är viktiga när nazistiska grupper i Sverige vill värva nya medlemmar, och i Gävleborg har var femte skola upptäkt främligsfientlig propaganda, det visar Sveriges Radios undersökning. Den grupp som är mest aktiv är Nationalsocialistisk front, NSF, och deras talesman Rickard Ekman bekräftar att skolorna är viktig för deras medlemsrekrytering.

NSF är en politisk organisation som bland annat står för etnisk rensning, som hatar judar och som inte anser att förintelsen har hänt. Nyligen besökte de Norrsätraskolan i Sandviken där de spred sin propaganda.

På Norrsätraskolan har man en policy mot främlingsfientlighet, så en polisanmälan var självklar.

Av de 30 rektorer i länet som har svarat på vår kartläggning saknar en tredjedel policy.

Och Norrsätraskolans rektor, Stefan Danielsson, kan tänka sig att samarbeta med Säpo om skolan får problem med elever med öppet rasistiska sympatier - han är inte ensam om det - var femte rektor i vår länsundersökning kan redan idag tänka sig att samarbeta med Säpo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista