113 planerade operationer ställs in i Gävleborg den första strejkveckan.
Gävleborg

Drygt 100 inställda operationer

Vårdkonflikten i Gävleborgs län går på onsdagen in på sin tredje dag. Strejken innebär bland annat att 113 planerade operationer ställs in den här veckan.

Operation och ortopedi är de kliniker som blir hårdast drabbade av vårdkonflikten. Här strejkar cirka 100 sjuksköterskor, en tredjedel av de vårdförbundsanslutna som är uttagna i strejk.

Det märks för de patienter som väntar på en operation. Även de patienter som har fått tid för operation i juni kan få sina tider framflyttade, beroende på hur länge konflikten varar.

Under den här veckan kommer 113 operationer att ställas in, 316 bokade besök kommer inte att bli av och 1 500 provtagningar kommer heller inte att bli av.

Hittills har annonskostnader för att informera allmänheten om strejken kostat landstinget cirka 100 000 kronor.

Hur mycket landstinget däremot ”tjänar” på att inte behöva betala ut löner till de cirka 300 strejkande är det än så länge ingen på landstinget som har hunnit räkna på.

Men enligt beräkningar som SR Gävleborg har gjort så handlar det om cirka 2 miljoner kronor per vecka.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista