Söderhamn

Söderhamn kan få vindkraftsutbildning

Söderhamn kan bli utbildningsort för vindkraftstekniker. Det vill i alla fall miljöpartiet som i en motion till kommunen föreslår att det startas en utbildning i Söderhamn. Under torsdagen behandlas frågan i kommunstyrelsen och det finns en vilja att gå vidare med frågan.

Miljöpartisten Olov Östlund är en av dem som ligger bakom förslaget.

– Det kommer ju att byggas ut mycket vindkraft och då behövs folk med rätt kompetens och det är synd om de ska komma utifrån, säger Olov Östlund.

Minst 183 vindkraftverk planeras på olika platser i Hälsingland. Om alla byggs behövs personer som både kan bygga och sedan underhålla dem, menar Olov Östlund, och han vill att utbildningen ska dra igång så fort som möjligt.

– Det brinner i knutarna tror jag. Säg att det tar ett år att planera ett vindkraftverk och sedan två års leveranstid på ett verk, då är det nog dags att vara färdig när det är dags att börja bygga.

Under torsdagen behandlas frågan i kommunstyrelsen i Söderhamn och det ser positivt ut. Det finns en vilja att utreda förutsättningarna för en utbildning för vindkrafttekniker, något som överraskar Olov Östlund.

– Ja det är lite ovanligt, normalt så röstar de ju nej till allt som miljöpartiet kommer med. Det är en förhoppning att de ska rösta ja. 

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se