Bollnäs

Tv-inslag upprör kyrkogårdsbesökare

Känslorna är upprörda bland många kyrkogårdsbesökare efter Uppdrag Gransknings avslöjande om att kistlock medvetet krossas vid gravsättningar runt om i landet.

Reportaget i onsdagens Uppdrag Granskning visar hur metoden att krossa kistlock vid gravsättningar används systematiskt runt om i landet.

Uppdrag Gransknings reporter ringde bland annat till en kyrkvaktmästare i Hälsingland som förklarade hur det kan gå till i hans församling: ”Man gör ett ett hål och stoppar ned i vattenslangen och vattnar, tills jordmassorna sjunker och kistlocket smäller till. Det här görs tidigt på morgonen innan det kommer folk till kyrkogården.”

Anita Andersson besökte kyrkogården i Bollnäs på torsdagen för att sätta blommor på sin familjegrav och hon upprörs över uppgifterna:

– Jag är chockad och bestört. Jag vill inte tro att de gör så här i Bollnäs. Skulle vi vara inblandade i en begravning idag så skulle jag vilja vara med och se att det går värdigt till.

Bernth Sjöberg är ordförande i kyrkogårdsnämnden i Bollnäs och Ovanåkers kyrkliga samfällighet:

– I Bollnäs och Ovanåker kan jag lova att det här inte sker, vi har kollat upp det här med personalen och vi måste lita på dem, säger han.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se