1 av 2
Bilden tagen efter det andra brandattentatet den 10 april. Foto: Anders Ekholm.
2 av 2
Häktningsförhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Foto: Anders Ekholm
Gävle

Andre restaurangägaren häktad

Även den andre ägaren till Gävlerestaurangen Svarte Jägaren har nu häktats på sannolika skäl misstänkt för anstiftan till grov mordbrand. Det handlar om de två brandbombsattentat som utfördes mot restaurangen i januari och april. Totalt sitter sex personer häktade. Fredagens häktningsförhandling hölls bakom lyckta dörrar.

Restaurang Svarte Jägaren har utsatts för två brandattentat i år.

Tre personer har gripits och häktats misstänkta för att ha utfört brandattentaten.

Därefter greps även en av ägarna då det hade kommit fram vittnesuppgifter om att ägarna själva hade arrrangerat mordbranden.

På fredagen häktades även den andre ägaren av restaurangen, som greps på Arlanda efter en veckas utlandsvistelse i Turkiet.

Så här säger åklagare Mikael Hammarstrand om häktningen:

– Domstolen har funnit att det finns en beaktansvärd risk att han avviker från landet, undanröjer bevis eller fortsätter sin brottsliga verksamhet.

Stefan Wallin, advokat till den person som häktatdes under fredagen, är kritisk till häktningen eftersom ägaren kom tillbaka från Turkiet av egen fri vilja för att lösa situationen.

Men det är inget som åklagarsidan vill lyssna på, de ser det som ett taktiskt drag för att personen vill framstå som oskyldig.

I bakgrunden har det funnits en konflikt mellan hyresvärden Gavlegårdarna och restaurangägaren efter att hyresvärden har sagt upp hyreskontraktet.

Restaurangägarna ville då ha tre miljoner kronor av Gavlegårdarna, för gjorda investeringar i lokalen, men Gavlegårdarna kunde bara tänka sig 300 000 kronor.

Åklagare Mikael Hammarstrand säger att det finns klara bevis i fallet.

– Vi har bra på fötterna, vi har uppgifter som pekar ut honom.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista