Sjön suger men båtplatserna tryter

Båtintresset är rekordstort just nu vilket ger nya båtägare problem att hitta hamnplatser för sina båtar. Överallt efter Gävleborgskusten är det högt tryck efter båtplatser och på många håll har det skapats kö.

Allt högre bensinpriser hindrar inte att länsborna i allt större utsträckning söker sig ut på sjön under sommaren.

- Situationen är förtvivlad. Vi har aldrig haft fler båtplatser och ändå kommer det in nya ansökningar om båtplats varje vecka.

Det säger Håkan Nilsson, ordförande för Hudiksvalls Sjösportsällskap som driver småbåtshamnen i Hudiksvall där man nyligen byggt ut till 500 båtplatser.

Situationen längs jungfrukustens skärgård är ungefär liknande. Överallt är det högt tryck på båtplatser och på många håll har det skapats kö.

Störst verkar trycket vara i Hudiksvall och i Gävle där ett hundratal köar till marinen vid Fliskärsvavet, men även i Skutskär är det kö för att få plats.

Bäst möjligheter att hitta plats verkar det vara i Söderhamns avlånga hamninlopp där det idag finns 350 platser att tillgå. Hittills får alla plats, men även här kan det bli problem om intresset fortsätter att skjuta i höjden.