gävle

Apornas värld i Furuviksparken

Furuviksparken gör sin största satsning någonsin i sommar. Totalt 25 miljoner kronor satsas, och drygt hälften av pengarna satsas på Apornas värld och en forskningsstation.

Parken kommer att vara uppdelad i olika världsdelar.

I Asien till exempel finns orangutangernas hus, som är utformat som ett stor gammal klosterbyggnad, där de forskare som är knutna till parken kommer att arbeta, berättar djurskötaren Ing-Marie Persson.

Hon kan också berätta att orangutanghonan Igge är gravid igen.

Platsen där familjen Hedenhös tidigare höll till har förvandlats till Sydamerika. Där kan man åka båt genom Amazonas och samtidigt höra och se de djur och fåglar som finns i den världsdelen.

- Det här är något som jag har drömt om ända sedan jag började jobba på Furuviksparken, säger Ing-Marie Persson om Apornas värld.

Nu i sommar kommer den första delen av Apornas värld att bli klar, och det dröjer not två år till innan hela satsningen är färdigbyggd, berättar Tom Widorsson, VD för Furuviksparken.

- Det här är en viktig satsning, säger han. Bland annat för vår roll som djurpark att sprida information och kunskap och skapa spännande möten.

Apornas värld med forskningsstationen kostar 13 miljoner kronor. Vad resten - 12 miljoner - ska användas till presenteras om två veckor.

Men Radio Gävleborg kan redan nu berätta att det rör sig om ett äventyrsbad och en nyhet på nöjesfältet - med anknytning till Apornas värld.

Den sista maj slår Furuviksparken upp dörrarna för säsongen. Samma dag invigs forskningsstationen.

Tomas Forsman
tomas.forsman@sr.se