1 av 2
Lasse och Åsa Frick i Larsbo. Foto: Christian Höijer.
2 av 2
Åsa Frick tror på nätverksidén. Foto: Christian Höijer.
hudiksvall

Bönder ska tjäna mer pengar

Att Bo på lantgård blir allt populärare. Och nu satsar Lantbrukarnas riksförbund, LRF, på att öka lönsamheten och kvaliteten hos elva gårdar i länet. Vi besökte Åsa och Lasse Frick som driver Bo på lantgård i det ensliga Larsbo, två mil från Enånger.

Ifjol kom en rapport från LRF som visade att de de gröna näringarna, det vill säga företag som har sin bas i jord, skog och tillhörande vatten, omsatte åtta miljarder kronor och hade en årlig tillväxt på 7,5 procent. Totalt sett skulle det kunna skapa 5 000 nya jobb på landsbygden.

Och allra snabbast växer de företag som satsar på hästar, turism och grön hälsa.

Nu vill alltså LRF utveckla konceptet ”bo på lantgård” ytterligare i samarbete med Sveaskog.

För knappt en månad sen påbörjades projektet naturturism där personer från elva gårdar i länet träffas sju gånger under ett år och får professionell hjälp att utveckla sin verksamhet. Och Åsa Frick på Larsbo i Enånger tror mycket på det nya nätverket.

De personer som är med har alla fått en personlig coach. Det som efterfrågas är bland annat hjälp med samarbetspartners och att lära sig att sålla bland alla idéer.

Makarna Frick har idag 300 boendenätter hos sig, varav de flesta kommer från Storbritannien. För att klara brödfödan har de kringsysslor som spåntillverkning, naturbevakning, cirkelledarskap och fårskötsel.

Men lyckas de bara hälften så bra som Åsa Frick hoppas och tror så går de en fin framtid till mötes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista