Hudiksvall

Unga lär mer om både lust och risk

Gävleborg är sämst i landet på att motverka könssjukdomen klamydia. Trots upprepade informationskampanjer fortsätter klamydian att spridas. I Delsbo görs nu ett försök att med ytterligare information öka ungdomarnas kunskaper om riskerna med sex.

”Lust i skolan” kallas kampanjen och den här veckan är det niondeklassare från Iggesund som samlas för att snacka sex och metoder som gör livet och lusten tryggare.
Lektionerna leds av fritidsledaren Kjell Sjögren som med 25 års erfarenhet av sexualundervisning lagt märke till trender i ungdomarnas frågor.
- Tidigare handlade frågorna mycket om analsex, sedan var det G-punkten som de unga ville veta mer om. Idag rör frågorna ofta rakning av av underlivet, berättar han.
Huvudbudskapet är förstås att propagera för kondomanvändning i ett försök att få stopp på spridningen av könssjukdomar som klamydia och herpes. Sex är inte bara lust och avskräckande bildmaterial kommer också till användning:
- Usch, jag får mardrömmar. Det ser ju ut som månkratrar i underlivet, kommenterar en av deltagarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista