Hollandsprojektet i fokus för Eva Tjernström och Marit Holmstrand. Foto: Magnus Hansson.
gävleborg

Hollandsprojektet fortsätter

Trots att projektet att locka holländare till Gävleborgs län inte varit helt lyckat, får det högst troligt en fortsättning. På två år skulle 50 familjer lockas till Gävleborgs län, men inte ens hälften av det målet har uppnåtts. Men politikerna i Hälsingerådet, Marit Holmstrand från Ljusdal och Eva Tjernström från Söderhamn, tycker inte att det är ett misslyckande.

På onsdagen beslutade nämligen Hälsingerådet, som består av 2 representanter från alla 6 hälsingekommunerna, att rekommendera respektive kommun att besluta om en fortsättning av projektet.

På två år skulle 50 familjer lockas till Gävleborgs län. Nu när de två åren strax är över har inte ens hälften av det målet uppnåtts.

Än så länge har 22 holländska familjer flyttat till länet - det är alltså en bit kvar till målet på 50 familjer. Flest Holländare, sju famlijer, har det flyttat till Ljusdals kommun.

8 av länets 10 kommuner är med i projektet som totalt kostar drygt 1 miljon kronor per år. Det blir 134 000 kronor per kommun.

Holland är ett av de mest tättbefolkade länderna i Europa och här i Gävleborgs län finns det mycket plats. Därför startade projektet som ska locka holländarna till vårt län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista