Silvanum, som lagom till nyinvigningen har fått tillbaka sitt gamla namn. Foto: Tomas Forsman.
gävleborg

Silvanum - nu med ännu mer kultur

Alla som bor i Gävleborgs län har fått ett nytt kulturcentrum. Det är Silvanum i Gävle som nu får ännu mer kultur i sina lokaler. Bland annat har landstinget flyttat hela sin kulturverksamhet dit, och på lördag blir det nyinvigning med öppet hus.

Sedan tidigare finns Konstcentrum, högskolans Trä- och Designteknik, Gefle IF och ett café i Silvanum, och från och med nu finns också Länsbibliotek Gävleborg, Länsteaterföreningen Riksteatern, Musik Gävleborg och Länskultur Gävleborg i lokalerna.

– Det kommer att bli en träffpunkt för alla som jobbar med kultur, säger Kenneth Johansson på Musik Gävleborg.

Det blir alltså ett hus fullproppat med kultur, och Hanna Krantz på Länskultur Gävleborg tycker att det känns jättespännande:
– Vi är jätteglada. Det här bäddar för nya samarbeten och att man visar mer hänsyn till varandra och att olika satsningar inte krockar med varandra i tid, säger hon.

Lagom till nyinvigningen på lördag, då det också är öppet hus mellan klockan 11.30 och 16.00, så får huset nu även officiellt heta Silvanum igen.

Tidigare fanns här ett statligt skogsmuseum som hette just Silvanum, och när det lades ner fortsatte man att kalla huset för Silvanum i folkmun, men nu blir det namnet officiellt alltså.

Att samla kulturen i Silvanum är en strategisk satsning från landstinget och kommunen inför försöket att göra Gävle till Europeisk Kulturhuvudstad 2014.

Och den här mötesplatsen kommer gävleborna att märka av, tror Kenneth Johansson på Musik Gävleborg:
– Efter Gavleån ligger ju Konserthuset, Strömvallen, Silvanum och Högskolan och genom att Silvanum nu blir ännu mer tydlig som en mötesplats för kultur så tror vi att hela det här stråket lever upp och blir mer levande, säger han.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".