1 av 2
Framgångsrik bokhandel i Sandviken. Foto: Matilda Valkama.
2 av 2
Merete Östblom som jobbar på Nya Bokhandeln i Sandviken. Foto: Matilda Valkama.
sandviken

Tredje bästa bokhandeln

Nya Bokhandeln i Sandviken är ett av Sveriges mest lönsamma bokhandelsföretag. Smarta inköp och ett brett sortiment tycks vara anledningen till att Sandvikenbutiken ligger på tredje plats över de mest framångsrika bokhandlarna i landet.

Det är inte första gången Nya Bokhandeln i Sandviken hamnar i topp på branchorganisationen Svensk Bokhandels lista. Detta trots att Sandviken länge dragits med problem när det gäller centrumhandeln och trots att näthandeln blir allt större.

För Merete Östblom som jobbar i affären kom inte placeringen som en överraskning.

- Jag vet att vi är duktiga på ekonomi i den här butiken. Vi vet hur man tar hem varor till låga hemtagningskostnader. Dessutom har vi trogna kunder som kommer tillbaka och ett brett sortiment, säger hon.  

Nya Bokhandeln i Sandviken hör till kedjan Bokia, och bland dem är Sandvikenbutiken den absolut mest framgångsrika. Omsättningen på 7, 3 miljoner är ganska blygsam, men å andra sidan är vinsten mer än 12 kronor på varje omsatt hundralapp. Bara Bok och Bild i Stockholm med ett rörelsresultat på 15,7 procent, och Pocketshop med en resultatmarginal på 13 procent slår det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".