En gång i månaden träffas gruppen för att hjälpa och stödja varandra. Foto: Agneta Sundberg.
Bollnäs

En fruktansvärd ångest att mista ett barn

Att förlora ett barn är något av det värsta en förälder kan råka ut för. Det är en sorg och smärta som man får bära med sig resten av livet, men som omgivningen kan ha svårt att förstå. En gång i månaden träffas därför en grupp föräldrar i Bollnäs, som alla råkat ut för samma sak, för att hjälpa och stödja varandra.

En tisdag i månaden samlas en grupp föräldrar på Församlingshemmet i Bollnäs för att hjälpa och stödja varandra eftersom de alla gått igenom samma sak.

De har alla mist ett älskat barn och alla har kännt samma fruktansvärda ångest som det innebär.

– Hur kan de jobba vidare förstår de inte att livet har stannat? Så kommer Britt-Marie Säll ihåg att hon tänkte bara någon dag efter att hennes dotter Angelica dött.

Dödsfallet kom helt plötsligt och oväntat. Angelica hade ett dolt hjärtfel som ingen kände till.

– Livet går vidare, det måste det, säger hon.

Stödgruppen i Bollnäs drogs igång av Ingrid Engström för tre år sedan då hade det gått fem år sedan hon miste sin son Andreas i en villabrand.

– Jag ville hjälpa andra och ha någon i samma situation att prata med. Vi delar samma smärta och det ger en viss lindring, menar hon.

– Det är viktigt att få prata om sina döda barn, de finns ju med oss varenda dag fast de inte syns, säger Ingrid Engström.

Eva Eriksson och Anne-Marie Nybom-Hedström har båda mist sina söner för flera år sedan. Men sorgen finns där alltid säger de.

Eva Erikssons son Jörgen dog 1995 i en benmärgstransplantation när han var 16 år.

Hon var osäker på om hon platsade i den stödgrupp som startade i Bollnäs för tre år sedan eftersom det hade gått flera år sedan dödsfallet.

– Men jag gick för att kolla hur det var och jag har inte missat många gånger sedan starten, säger hon.

Även för Anne-Marie Nybom-Hedström har det gått flera år sedan hennes son plötsligt och oförklarligt dog. Det hände för 17 år sedan.

– Jag gick så många år och försökte själv men visste att jag behövde hjälp utifrån. Jag hade väldig vånda första dagen jag gick hit men det är första gången jag över huvud taget börjat prata om Mattias död, säger Anne-Marie.

Det är flest mammor i stödgruppen men Mikael Jonsson som är pappa till Angelica som dog i ett hjärtfel är också med. Han tror att många män är rädda för att komma och visa sin sorg och kanske börja gråta.

– Det är skönt att få komma hit och bara få andas ut och lyssna på andra, tycker han.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sr.se

Vi som förlorat barn - VSFB

Ideell föräldraförening som startade 1993 av föräldrar i Göteborg som mist sina barn.

* är religiöst och politiskt obunden

* på 19 platser i landet finns kontaktpersoner

* stödgrupper finns på nio orter i landet, däribland Bollnäs

* drogs i gång i Bollnäs 22 februari 2005 av Ingrid Engström

* träffas en tisdag i månaden på Församlingshemmet i Bollnäs

* har karaktären av en öppen självhjälpsgrupp

* antalet deltagare varierar från gång till gång

mail: bollnas@vsfb.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista