Ännu ett negativt besked för Leif Axmyr
gävle

Ännu ett nej för Axmyr

Leif Axmyr, som 1982 begick ett brutalt dubbelmord i Gävle, har än en gång fått avslag på sin begäran om att få sitt livstidsstraff tidsbestämt.

Det är alltså 26 år sedan Leif Axmyr mördade sin före detta flickvän och hennes manlige bekant i en lägenhet på Brynäs i Gävle.

Mordvapnet var en kofot och en kniv, och när han var klar satte han eld på villan.

Axmyr är den svensk som i dagsläget suttit längst i fängelse, och åtskilliga gånger har han begärt att få sitt livstidsstraff omvandlat till tidsbegränsat.

I fredagens beslut i Örebro tingsrätt får han alltså återigen avslag på sin begäran. I Tingsrättens motivering står bland annat att läsa att Axmyr har begått fler allvarliga brott under fängelsevistelsen, så sent som i september förra året dömdes han för bestickning av kriminalvårdspersonal, han har hotat personal vid fler tillfällen, missbrukat narkotika, och vid flera tillfällen vägran lämna urinprov för droganalys.

När tingsrätten skulle ta ställning till om det finns någon risk för att Axmyr skulle återfalla i våldsbrottslighet fanns ett omfattande underlag. Och i tingsrättens avslag konstateras att Leif Axmyr ”är uppenbart präglad av en kriminell livsstil, och att det med fog kan ifrågasättas om han verkligen har förmåga och en genuin vilja att bryta med denna livsstil”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista