Folke Rahm är glad över de nya reglerna. Foto: Agneta Sundberg.
Bollnäs

Förtidspensionärer får jobba

Från och med nästa år är det fritt fram för förtidspensionärer att jobba utan att pensionen dras in. Regeringen har beslutat att införa ett fribelopp för personer som beviljats permanent förtidspension. Folke Rahm i Bollnäs som driver företaget ”Hyr en pensionär” har haft förfrågningar från förtidspensionärer förut men inte vågat anställa någon tidigare.

Med dagens regler kan en förtidspensionerad förlora sin pension efter en viss tids arbete, men nu har regeringen beslutat att införa ett fribelopp.

Det innebär bland annat att personer med permanent förtidspension kommer att kunna arbeta hur mycket de vill och efter sin förmåga, utan att riskera förlora sin rätt till ersättning.

Och det underlättar mycket för Folke Rahm som inte tidigare vågat anställa förtidspensionärer:
– Nu kommer vi att kunna känna oss trygga som arbetsgivare om förtidspensionärer börjar jobba för oss - att vi inte går över någon gräns, säger Folke Rahm.

Förslaget berör 435.000 personer i Sverige och drygt 16.000 personer i Gävleborgs län.

Men långt ifrån alla kommer att nappa på möjligheten att jobba trots sin förtidspension, men Folke Rahm som haft förfrågningar tidigare av ett tiotal förtidspensionärer tror säkert att några kommer att höra av sig igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".