1 av 2
Foto: Scanpix
2 av 2
Anmders Eriksson. Foto:Leif R Jansson / SCANPIX
Säkerheten vid Kärnkraftverk

Brottslingar kan få jobb vid Forsmarks kärnkraftsverk

Det finns inget hinder för att en förbrytare kan få jobb i Forsmarks kärnkraftsverk. Det framkom nu vid den registerkontroll som gjordes där man missade att förövaren i Oskarshamn var tidigare dömd för tre brott.

Sökverktygen vid registerkontrollen letar bara efter terrorister.

Anders Eriksson, ordförande för säkerhets och integritetsskyddsnämnden i Sverige, har tidigare varnat för det här eftersom en entreprenör i Forsmarks kärnkraftverk under förra året var alkoholpåverkad under arbetet.

Dömd för tre brott
Den misstänkta sabotören i Oskarshamn i veckan dömdes för några månader sedan för olovlig körning, narkotikabrott och misshandel. Trots det har mannen utfört arbete vid kärnkraftverket i Oskarshamn.  

OKG som driver verket begärde en säkerhetsprövning av Norrköpingsbon. Bedömningen bygger till stor del på registerutdrag som Säkerhetspolisen tar fram. Därefter är det säkerhets- och integritetsskyddsnämnden som avgör vilka uppgifter som ska lämnas ut.  

                    
Säkerhetskollen gäller inte alla
Anställda vid kärnkraftverk omfattas inte av den klass där alla uppgifter lämnas ut. Det är anledningen till att OKG aldrig fick veta att Norrköpingsbon nyligen dömts för brott.                                                            

                                                           daniel.klaar@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista