En allt ovanligare syn vid kusten
gävleborg

Gäddan på väg bort?

Att torsken är på väg att försvinna från Östersjön och Bottenhavet, det känner de flesta till. Men även så vanliga fiskar som gädda, gös och abborre blir nu allt ovanligare längs med vår kust.

Vad nedgången beror på är svårt att säga, säger Mikael Norrbelius, sportfiskare från Gävle, men det kan bero på att skarven och sälen har ökat i antal. Men även att det riktade yrkesfisket och nätfisket mot gädda, gös och abborre har ökat.

Och Mikael Norrbelius tycker att man borde vara mer restriktiv med det fria nätfisket, som gäller längs med kusten. Särskilt i lekområderna.

Även länsstyrelsen är oroad för gäddans, gösens och abborrens framtid även om om det inte finns några exakta studier av hur många fiskar det finns längs med kusten. Men Kalle Gullberg, som är länsfiskekonsulent, kan tänka sig fiskestopp i vissa kustnära sjöar. Fiskestoppet ska dock bygga på frivillighet.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista