Vårdstrejken

"Räkna i kronor - inte i procent!"

– Vi har inte haft den goda löneutveckling som Landstingets ledning vill få folk att tro, säger de strejkande sjuksköterskorna i Gävleborg. De menar att arbetsgivaren pratar om procent för att slippa redovisa hur löneutvecklingen sett ut räknat i kronor och ören.

Ann-Christine Sand, nattsköterska på Ortopeden i Gävle, tror att det handlar om en medveten strategi från arbetsgivaren att prata om procent i stället för om månadslöner i kronor och ören.

Och som Radio Gävleborg har visat under onsdagen har sjuksköterskorna även i procent räknat släpat efter sina egna chefer i Landstinget.

Medan anställda i vårdförbundet fått en 70-procentig löneutveckling sedan 1995, har deras chefer haft löneökningar från drygt 70 och ända upp till 130 procent. Procent som gömmer betydligt fler kronor.

– Den här löneutvecklingen för cheferna ser ju jättebra ut. De kan ge en del av sina pengar till oss, tycker ortopedsköterskan Annika Gelotte när hon studerar listan över chefernas löneutveckling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista