Klistermärke guidar matgäster

I dagarna får alla hotell och restauranger som tecknat kollektivavtal ett klistermärke skickat till sig av Hotell- och restaurangfacket. Anledningen är att många hotell och restauranger saknar avtal.

Åtta av tio svenskar tycker att det är viktigt att hotell och restauranger har avtal om schysta löner och villkor för de anställda, enligt en undersökning som Synovate gjort på uppdrag facket.

Matina Julien är ägare till Roys grillbar i Bollnäs och hon är positiv till det nya märket, även om hon är tveksam till om det kommer påverka hennes försäljning.

– Det är bra för folk att se att vi sköter oss och har anställda som har kollektivavtal och jag sätter upp det med stolthet, säger hon.

Många saknar avtal
”Schysta villkor - arbetsplats med kollektivavtal 2008” står det på det röda klistermärket som är lika stort som ett ölunderlägg. I dagarna skickas det ut till ca 12 000 restauranger, hotell och caféer som har tecknat kollektivavtal om löner och villkor för sina anställda.

Men det är långt i från alla arbetsplatser i branschen som kommer få klistermärket. I dag är det till exempel bara varannan restaurang som har kollektivavtal med Hotell och restaurangfacket.

Alla tror inte på märket
Serat Tonch är sedan en månad tillbaka ägare till Citykrogen i Bollnäs och där har de tre anställd inget kollektivavtal just nu. Men han säger att det är något som de kommer att införa inom en snar framtid. Men om ett klistermärke är rätt sätt att visa det på vet han inte.

– Jag tror inte att folk inte tittar så mycket på skyltar, säger han.

Staffan Mälstam
Staffan.malstam@sr.se

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista