Gävle

Polisen sätter in mc-patruller mot mopedgäng

Polisen kommer att ta hårda tag för att få stopp på ett mopedgängs härjningar i stadsdelen Strömsbro i Gävle. Den närmaste insatsen nu är att sätta in mc-poliser i Strömsbro men också i andra områden där gänget har härjat.

Polisen kommer att patrullera på motorcyklar i området för att avskräcka mopedgänget som kan vara upp till 30 ungdomar samtidigt.

Och läget har blivit skarpt för gänget har också gett sig på polisen. Biträdande närpolischef Anders Lyrberg försökte själv stoppa gänget när de terroriserade utanför hans hem. En händelse som gänget sedan hämnades på.

– När jag kom hem efter semestern så var vartenda källarfönster mot gatan sönderkrossat, säger han.

Har hånat polisen 
Även andra poliser har blivit hånade av mopedgänget. En polispatrull som åkte ut för att få stopp på gänget fick vara med om ungdomarna, helt orädda, åkte runt polisbilen i cirklar och satte upp ett finger mot dem. ”Kom och ta oss då”, ropade de. 

Flera i gänget har åkt dit tidigare och blivit dömda till 10 000-tals kronor. Pengar som föräldrarna fick betala eftersom ungdomarna inte var myndiga.

Fyra ungdomar åtalade 
I onsdags var det rättegång igen. Denna gång gällde det fotbollsplanen i Strömsbro som gänget hade sladdat sänder med sina mopeder för nära ett år sedan.

Fyra killar i 16-års åldern stod då åtalade i tingsrättssalen. Tre erkände men en av dem blånekade. ”Jag var inte ens där”, sade han. 

Ett vittne pekade dock ut honom. 

Vaktbolag hyrdes in 
Även Gävle kommuns säkerhetschef har reagerat. Ett vaktbolag har anlitats för att skydda personalen vid äldreboendet på Selggrensgården i Strömsbro.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista