Maria blev uthängd på internet med nakenbilder och samlagsfilmer

Maria från Gävle hängdes ofrivilligt ut med nakenbilder och samlagsfilmer på internet. Misstankarna riktades mot den före detta pojkvännen. Maria är långt ifrån ensam om att bli uthängd på internet. Men det tog knäcken på henne och hela Marias liv förändrades på grund av bilderna.

Det var när Maria var 19 år som hon hade ett förhållande med en man. De tog nakenbilder och filmade sina egna samlag. Men Maria gjorde slut. Då dök bilderna och filmerna upp på olika dejtingsidor och andra kommunikationssajter på internet.

– Det tuffaste var att män tog kontakt med henne på internet och på krogen. De ville ha ett one-night-stand. De ville ligga med henne helt enkelt. Hon tyckte att det var fruktansvärt, säger Emma-Lena Wennerberg som jobbar på Brottsofferjouren i Gävle.

14-åring hängdes ut med nakenbilder

Maria från Gävle är en av många som har drabbats av att få nakenbilder uthängda på nätet. Enbart till brottsofferjouren i Gävle kommer det ungefär en tjej per månad som har drabbats av något sånt.

Ett annat exempel är en tjej i 14-årsålderna som fick nakenbilder utlagda på internet.

– Hon blev såklart kränkt. Det var bilder på hennes ansikte med någon annans kropp. Men det var så bra gjort att det såg ut som att det var hon som var naken. Hela skolan hade sett bilderna. Det var jättehemskt tyckte hon, säger Emelie Embretsen Ekmark som är elev Staffangymnasiet i Söderhamn.

Maria bröt upp från hela sitt liv i Gävle

För Maria tog nakenbilderna och samlagsfilmerna på internet knäcken på henne. Hon bröt med hela sitt liv - inklusive sin familj - och flyttade utomlands.

– Hon ville inte vara kvar i Sverige överhuvud taget. Hon sökte jobb på olika ställen och flyttade till ett nordiskt land.

Varför tog hon ett sånt steg?

– Därför att hon kände sig fruktansvärt skitig. Så kan man känna när man är utsatt för sexuella övergrepp. Jag tycker att det här är att jämföra med ett sexuellt övergrepp, säger Emma-Lena Wennerberg på Brottsofferjouren i Gävle.

Maria heter egentligen något annat.

Martin Hult
martin.hult@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista