1 av 3
Foto: Anders Ekholm
2 av 3
De nygamla damcyklarna efterfrågas nu också, menar Hans Göran öberg. Foto: Anders Ekholm
3 av 3
Ungdomarna gillar stora breda sadlar. Foto: Anders Ekholm
Gävle

Stor efterfrågan efter Damsnurror

Alltfler gamla damcyklar - så kallade ”Damsnurror” -stjäls i Gävle. Det är cyklar som är minst 50 år gamla och som inte anmäls till polisen när de stjäls eftersom försäkringsbolagen inte betalar ut någon ersättning.

– Cyklarna är för gamla och försäkringen täcker inte sådana här cyklar, säger Hans-Göran Öberg som är chef för cykelaffären Stöveln Öberg i Gävle.  

Hans-Göran berättar att många kunder som kommer in för att köpa en ny cykel har blivit av med sin gamla damcykel en s.k. Damsnurra som är gammal, har tjocka däck och saknar växlar.  

– De har så sköna sadlar, säger en 15-årig kille som förklaring till att nu många ungdomar vill ha sådana cyklar.


Killar gillar cyklarna 
Carina Grandien som jobbar på AME där upphittade cyklar lämnas in säger också att det är många ungdomar, främst killar som vill köpa en gammal damsnurra.

Stölderna gynnar cykelaffärerna
Konstigt nog så gynnar de här stölderna cykelaffärerna, för de kvinnor som har haft damsnurrorna tidigare behöver en ny cykel och då vill de ha något liknande fast i en ny modell. En prisskillnad på flera tusen kronor. Men det tröstar inte cykelhandlaren Hans-Göran Öberg som nu är rädd för att en tidsepok försvinner.  

– Använder man de här cyklarna som man gör med en mountainbike så kommer cyklarna att gå sönder och försvinna, säger han och informerar om att de gamla damsnurrorna saknar viktiga reservdelar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".