Hälsingland

Branden ännu inte under kontroll

Den stora skogsbranden utanför Hassela var tidigt på måndagskvällen ännu inte under kontroll. Sju helikoptrar fanns på plats och vattenbombade branden som härjade okontrollerat. Sent på måndagen kom extra förstärkning från bland annat Gästrikland för att fortsätta släckningsarbetet. Den mindre branden i Skån har stabiliserats.

Brandrisken i skog och mark är just nu extremt stor och Gävleborgs samtliga räddningschefer enades på måndagen om att införa totalt eldningsförbud i länet.

Även Brandflyget patrullerar för fullt i både Gästrikland och Hälsingland.

Den största branden härjar nordväst om Hassela där omkring
1 000 hektar skogsmark, alltså 10 kvadratkilometer, står i lågor. 

Bränderna startade i fredags och bedömdes vara släckta sent natten mot lördag men under lördagseftermiddagen blossade bränderna upp igen, troligen på grund av en tilltagande blåst.

Svårsläckt område
De områden som brinner är oländiga och svåra att bekämpa och därför har brandmännen fått hjälp av sju helikoptrar som vattenbombar de eldhärjade områdena.

Boende i flera hus i norra Furuberg sydväst om Hassela evakuerades med anledning av skogsbranden.

Enligt räddningsledaren Lars Brolin vid räddningstjänsten i Hudiksvall var det på förmiddagen inga andra som behövde tänka på att lämna sina hem.

Miljonbelopp upp i rök
Skogsmarken ägs av Holmen skog och distriktschefen Hans Ångman säger att det är skog för miljontals kronor som nu går upp i rök.

Exakt hur stora belopp det handlar om är för tidigt att uttala sig om, men det blir stora förluster, säger han.

Landstinget har ett Sjukvårdsteam är stationerat vid brandstationen i Hassela och teamet kan bedöma rökskador och transportera patienter till sjukhus vid behov.

Värmen fortsätter
Enligt SMHI så är flera varma och torra dagar att vänta. Den mindre branden i Skån har stabiliserats och släckningspersonalen flyttas över till Hassela.

Risken för rökskador från skogsbranden är i stort sett obefintlig för friska personer.

De personer som har problem med luftvägar och känner sig påverkade eller tveksamma kan ringa sjukvårdsupplysningen 1177 eller uppsöka vårdteamet för bedömning på plats.

Ett kris- och upplysningsnummer har upprättats dit allmänheten kan ringa. Numret är 0200-120 777.

SR Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista