Hälsingland

Branden har dämpats

Skogsbranden väster om Hassela är enligt räddningstjänsten fortfarande inte under kontroll, men Radio Gävleborgs reporter Hasse Persson rapporterar att branden har dämpats väsentligt jämfört med förhållandena under gårdagen. Han flög på tisdagsförmiddagen i sällskap med brandflygets personal i Ljusdal över det drabbade området.

– Det man ser är ett stort brunnet område med en stor rökpelare i mitten och man kan förstå att det har varit mycket värre, säger Hasse Persson.

Kan du se någon direkt brandfront?

– Man ser en central punkt där det brinner väldigt mycket och där är inga människor för de kan inte ta sig in i det.

På tisdagsförmiddagen blåste en ostlig vind, något som skulle kunna innebära att byn Gräsåsen ligger illa till. Det var dock ännu inte aktuellt med någon evakuering, enligt räddningstjänstens informationsansvarige Gunnar Lööf.

Sju helikoptrar fortsättet att vattenbomba branden under dagen. En av piloterna är Terje Skåren från Östersund som aldrig varit med om en liknande brand.

– Det här nog den största faktiskt. De pratar om 1 000 hektar eller större, det är en rejäl yta som har brunnit, säger Terje Skåren till SR Jämtland.

Branden i Skån är under kontroll och det finns ingen risk för spridning och där är förhoppningen att branden ska kunna släckas under tisdagen.

Begränsa spridningen

Räddningstjänsten riktar sin kraft på att försöka se till att skogsbranden i Hassela inte sprider sig, och just nu går det arbetet bra.

Men stabschefen Jan-Olov Nyman vill inte blåsa slaget över än eftersom branden kan ta en ny vändning om vinden ökar i kraft.

– Vi är ju vaken hela tiden, om något händer måste vi öka ut personalen, menar han.

Hemvärnet förstärker

Räddningstjänsten har begärt förstärkning från militären till och med måndag.

35 man från hemvärnet kommer att åka till den mindre av de två skogsbränderna i Skån utanför Bjuråker.

Den branden anses nu vara under kontroll, men släckningsarbetet fortsätter ytterligare tre dagar och sen väntar eftersläckning.

Tanken med den militära assistansen är att frigöra personal som kan hårdsatsa på att få bukt med branden i Hassela.

Lång tid med eftersläckning

I Hassela planerar räddningstjänsten för släckningsarbete ytterligare sex dagar framåt.

Skulle branden vara släckt inom den tidsrymden väntar sen månader av eftersläckning och bevakning. 

Kritik från boende

Informationen om branden har varit alldeles för knapphändig. Det menar flera boende i närheten av det brandhärjade området.

Bertil Franzén, boende i Furuberg är mycket kritisk till hur information om branden har skötts.

– När man upptäcker att röken står tjock runt huset slår man på radion för att få information, säger Bertil Franzén.

– Jag hade förväntat mig att få veta var det brinner och vart man vänder sig för mer information, menar han.

Åke Lindahl som är beredskapsdirektör på Länsstyrelsen och ansvarig för samordningen av räddningsarbetet mellan olika myndigheter säger att det finns en tjänsteman tillgänglig dygnet runt i beredskap. 

– Det här är något vi får titta på när branden är över, säger Åke Lindahl.

SR Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista