Hälsingland

Kostsamt släckningsarbete

Skog för miljontals kronor har brunnit upp i Hälsingland och samtidigt kostar släckningsarbetet 3,5 miljoner kronor om dagen.

– En enkel överslagsberäkning visar att insatserna i norra Hälsingland kostar Hudiksvalls kommun ungefär 150 000 kronor i timmen, säger Mats Granath, samordningschef för länets samtliga räddningstjänster.

Totalt kostar alltså släckningsarbetet över 3,5 miljoner kronor om dagen.

För att minska risken för att fler bränder ska bryta ut just nu beslutade räddningstjänstcheferna i länet i veckan att införa ett totalt eldningsförbud i hela Gävleborg.

De gick också ut med en vädjan till skogsbolagen i både Gästrikland och Hälsingland att tillsvidare ställa in all avverkning för att undvika att bränder startar av gnistor från skogsmaskiner.

– Länets räddningstjänst orkar inte med fler skogsbränder just nu, säger Mats Granath.

Hur ser beredskapsläget ut i länet?

– Det är de som är lediga som är uppe och släcker skogsbränderna och det orkar vi inte inte heller på sikt, plus att vi har arbetstidsregler vi med.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista