1 av 2
Branden i Hassela blossar lätt upp igen i vindarna. Foto Christian Höijer SR Gävleborg.
2 av 2
Två av dem som kämpat allra hårdast med skogsbranden är hasselabröderna Bernt och Christer Jonsson som driver Hassela skogsentreprenad.
Hassela

Blåste faran över för tidigt

Arbetet med att släcka skogsbranden i Hassela fortsätter med oförminskad styrka. Vid lunchtid deklarerade räddningsledningen att branden var under kontroll och att bemanningen och antalet helikoptrar skulle minska. Men det var för tidigt att blåsa faran över.

Vid lunchtid idag gick räddningsledningen i Hudiksvall ut med uppgifterna om att även den andra skogsbranden i Hassela var under under kontroll.

Men på plats i Hassela hade man en annan uppfattning vilket har föranlett räddningschefen Lennart Juhlin att själv åka upp för att ta sig en titt.

Inspektionen ledde till beslutet att i åtminstone ytterligare ett dygn fortsätta bekämpa branden med det hundratal man som redan finns i området. 

Man har heller inte för avsikt dra in några av de sammanlagt sju helikoptrar som varit i tjänst.

Läget just nu är under kontroll med svaga vindar, men så fort det blåser till i vindbyarna flammar elden upp.

På onsdagskvällen kunde därmed räddningschefen Lennart Juhlin inte längre som tidigare hävda att branden var under kontroll.

Branden håller sig inom begränsningslinjerna, men det finns fortfarande en spridningsrisk. Samtidigt tyckte Juhlin ändå att brandpersonalen nu lyckats koppla ett fast grepp om den svårhanterliga skogsbranden:

- Jag tror och hoppas det. Jag knyter näven i fickan och hoppas det, säger han.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista