Hälsingland

Björnjägare friades i tingsrätten

Tingsrätten i Hudiksvall friade under torsdagen den 23-årige björnjägare som stått åtalad för jaktbrott sedan han förra hösten skjutit en knappt 22-kilo tung björnunge som hundar jagat upp i ett träd.

Årsungar av björn är fredade i björnjakten och kammaråklagare Elly-Anne Öholm hade därför krävt att mannen skull få minst 6 månaders fängelse för grovt jaktbrott.

Åklagaren tycker att jägaren varit oaktsam då han misstog den lilla björnungen för ett vuxet djur som var tillåtet att skjuta.

Jaktkamraterna godkände skjutningen

Tingsrätten var dock av motsatt mening och friade den vane björnjägaren helt efter att i rätten hört honom förklara sitt misstag. Mannen som under sin björnjägarkarriär tidigare skjutit sju björnar hade av jaktkamrater fått höra att björnen var skjutbar. När han sedan siktade den 20 meter upp i en trädkrona gjorde han samma bedömning och sköt.
Björnens vikt gav ingen vägledning

Tingsrätten tycker att jägaren skulle ha varit extra försiktig när björnen på björnungars vis flydde upp i ett träd. Men den kan inte visa att mannen varit straffbart oaktsam och konstaterar att björnens vikt 21 och ett halvt kilo inte heller kunde ge jägaren någon vägledning ute i fält. Därför frias 23-åring helt från misstankarna om jaktbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista