Gävle

Ingen föräldrautbildning till förstagångsföräldrar

Blivande förstagångsföräldrar i Gävle får ingen föräldrautbildning genom landstinget. Orsaken är den tidigare sjuksköterskestrejken då femton barnmorskor i Gävle gick i strejk. Och någon ny föräldrautbildning i augusti för de som redan har missat den, kommer inte att ges.

Flera förstagångsföräldrar har blivit besvikna över att de inte får gå på en föräldrautbildning i Gävle genom Landstinget.  

Varje hälsocentral brukar dra ihop en grupp med c:a sju blivande föräldrapar som får gå en utbildning vid tre tillfällen.  

– Det är tryggt att gå en sådan och man kan ju få träffa andra blivande föräldrar, säger två barnsmamman Julia Lindblad som tidigare har gått på en föräldrautbildning.  

Ca 20 föräldrapar missar utbildningen
Det är ett 20-tal blivande föräldrapar i Gävle som inte får sin föräldrautbildning. Den person som är ansvarig för att ställa in utbildningen är verksamhetschefen för Barn- och ungdomshälsovården inom landstinget Ingegerd Lantz.  

Alternativet: ”Åk till en annan ort!”
- De kan ju välja en annan föräldrautbildning i någon annan ort i länet, säger hon till SR Gävleborg.  

– Alternativet nu är att man åker till en föräldrautbildning som är privat. En sådan finns i Stockholm, säger barnmorskan Margareta Pärssinen.  

Men enligt Margareta Pärssinen är en sådan utbildning mycket dyr och alternativet är då att åka till en annan ort. Frågan är då om man har rätt att få reseersättning av Landstinget?  

– Det har jag ingen aning om, säger verksamhetschefen för Barn och ungdomshälsovården inom landstinget Ingegerd Lantz.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista