Österfärnebo

47.000 mygg fick länsstyrelsen på fall

Nytt myggrekord har slagits i Österfärnebotrakten. Enligt myggbekämpningsprojektet så har 47000 mygg fångats i en fälla i Bärrek söder om Österfärnebo under en enda natt. Nu omprövar länsstyrelsen sitt förbud mot besprutning i området.

Länsstyrelsen har tidigare sagt nej till bekämpning i Bärreksområdet med motiveringen att området ska skyddas i framtiden och att bekämpningsmedlet BTI inte är tillräckligt utrett.
I Gysinge demonstrerade på torsdagen skolbarn från Österfärnebo för utökade besprutningar och mot länsstyrelsens hårdnackade inställning att inte tillåta det.
Det sedan det tidigare i veckan gjorts rekordfångsten 47.000 mygg i en myggfälla i Bärrek söder om Österfärnebo under en enda natt.
Argumenten bet..

Protesterna, men också ett personligt besök av länsstyrelserepresentanter i Bärrek under torsdagen, tycks ha gjort intryck på länsstyrelsen.
Efter att idag ha få känna på myggen säger nämligen Länsrådet Gun-Marie Pettersson och länsstyrelsens avdelningschef Mats Hindström till Radio Gävleborg att de tänker tillstyrka besprutningar i området.
Det formella beslutet är emellertid ännu inte fattat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista