Gävle

Testeboån har befriats

Länsstyrelsen och naturvårdsverket har kommit överens med ägaren till Strömsbro kraftverk om att stänga kraftverket. Därmed kan nu vattnet under ett års tid strömma fritt i flodfåran, vilket särskilt kommer att gynna både floran och vandrande fiskarter som lax och den utrotningshotade ålen.

Överenskommelsen som också är av stor betydelse för bestånden av öring, flodnejonöga och flodpärlmussla är ett resultat av att länsstyrelsen från och med i år kan göra naturvårdsavtal med markägare som ett alternativ till reservatsbildning.
Praktiskt betyder det att länsstyrelsen avtalat med kraftverksägaren att hålla dammluckorna öppna under hela 2008. Enligt länsfiskekonsulent Karl Gullberg finns goda förutsättningar att förlänga avtalet även efter årets slut.
Karl Gullberg säger ingångna naturvårdsavtalet inte är lika bra som det permanenta skydd som en reservatsbildning i Testeboån skulle innebära. Men avtalet är ändå ett lyft för fisken i ån, säger han..
- Det är ju toppen att fisken slipper passera kraftverkets turbiner under sina vandringar, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista