Sveriges smartaste femmor; Richard Leijon och Fredrika Andersson. Foto: Tomas Groop.
Gävle

Fridhemsskolan vann "Vi i femman"

Det BLEV finalseger i ”Vi i femman” för Fridhemsskolan klass fem Skogen i TV på fredagskvällen. 23-22 slutade finalen mot Värmländska Långserudskolan. Gävleklassen tog med en ynka poäng hem slutsegern och kan nu kalla sig för den smartaste femteklassen i Sverige.

Fridhemsskolan klass fem Skogen i Gävle vann ”Vi i femman” i en ovanligt jämn och spännande TV-sänd final mot Långserudskolan i Säffle på fredagskvällen.

Fridhemsskolan som bara svarat rätt i uttagningarna, i de spännande regiontävlingarna i Radio Gävleborg och till sist i de nationella finalomgångarna i TV höll hela vägen ut och kan nu med rätta sig de smartaste femmorna i landet.

- Det känns bra att äntligen kunna skryta litet, säger Fredrika Andersson som tillsammans med Richard Leijon representerade klassen i finalen.

En länge bevarad hemlighet
Det är särskilt förståeligt med tanke på att finalen spelades in redan i april och att klassen sedan dess haft den jobbiga uppgiften att försöka hålla slutresultatet hemligt.

- Men jag har ändå berättat för hela släkten och hela skolan har också känt till vår seger, säger Richard.

23-22 slutade finalduellen mot Värmländska Långserudskolan som blev oviss in i det sista. Fridhemsskolan missade att det var kärnkraftverket i Tjernobyl som exploderade 1986, men drog i gengäld ifrån på området ”Nordisk mytologi.

Först när de många finalfrågorna och svaren summerades stod det klart att det blev Fridhemsskolan som med en ynka poäng kammade hem slutsegern och förstapriset; 25.000 kronor och biljetter för hela klassen till Melodifestivalfinalen i Globen 2009.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista