Sandviken

Polisen varnar för oseriösa hantverkare

Polisen varnar nu för kringresande hantverkare som utför asfalts- och stenläggningsarbeten. Hantverkarna erbjuder husägare sina tjänster, men enligt polisen ägnar asfaltläggarna sig åt svartjobb och de anställda vittnar om slavliknande arbetsförhållanden.

Flera upprörda villaägare i Sandviken har de senaste veckorna hört av sig till polisen om att det haft problem med hantverkarna.

De känner sig både lurade och hotade av hantverkare som erbjudit sig att asfaltera gångar och garageuppfarter.

Hantverkarna opererar över hela landet och det rör sig om svartjobbande, oseriösa entrepenörer berättar Rolf Sundqvist, närpolischef i Sandviken

- Företaget har ingen F-skattsedel och inget giltigt organisationsnummer. Vi avråder från den här typen av tjänster, säger han.

Tuffa arbetsförhållanden
Även de som utfört arbetet har råkat illa ut. En av de anställda som hoppat av säger att han arbetat under närmast slavliknande förhållanden:

- Vi fick jobba väldigt hårt och länge, 13 till 14 timmar om dagen till en lön av bara 600 kronor om dagen. Vi betalar ingen skatt och saknar försäkring.

Det berättar alltså John, som egentligen heter något annat, men som är rädd för att säga sitt riktiga namn till Radio Gävleborg.

Enligt närpolischefen Rolf Sundqvist är svartjobbande hantverkare ett återkommande problem, men han bedömer att omfattningen i Gävleborg i år är större än någonsin tidigare.

Staffan Mälstam
staffan.malstam@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista