gävleborg

Hedersvåld finns även här

Över hälften av länets socialtjänster har hjälpt flickor och kvinnor som drabbats av hedersvåld och annan hedersproblematik. Det visar en kartläggning som Sveriges Radio har gjort.

Det förekommer hedersvåld i vårt län. Flickor och kvinnor som får sin frihet begränsad av sina familjer. Flickor som utsätts för våld eller hot om våld om de försöker protestera.

Länets socialtjänster har inte bara kommit i kontakt med hedersproblematik. Flera kommuner uppger också att de tvingats göra omhändertaganden av barn, och hjälpt vuxna kvinnor att gömma sig.

Följande kommuner uppger att de har kommit i kontakt med hedersvåld och hot om hedersvåld: Hudiksvall, Bollnäs, Söderhamn, Sandviken, Ockelbo och Gävle.

Följande kommuner uppger att de har gjort omhändertaganden där bakgrunden varit hedersvåld eller hot om hedersvåld: Hudiksvall, Söderhamn, Sandviken och Gävle.

Följande kommuner uppger att de har medverkat till att hjälpa någon person till skyddat boende eller att på annat sätt gömma sig där bakgrunden varit hedersvåld eller hot om hedersvåld: Hudiksvall, Ljusdal, Bollnäs, Sandviken och Gävle.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista