Sandviken

Gun vägrar betala hyra till företag som inte finns

Gun Karlsson i Sandviken har fått inkassokrav för att hon vägrat att betala hyra för en tv-apparat till ett företag som inte längre existerar. Hon har även vägrat att betala till inkassoföretaget eftersom hon inte längre får den service av tv:n som Thorn Hyr-TV utlovade.

72-åriga Gun Karlsson hade betalat hyra för tv:n i fyra års tid, men när hon sökte servicehjälp av uthyraren Thorn Hyr-TV gick det inte att få kontakt med dem.  

Företaget hade nämligen lagt ner all verksamhet i Sverige.  

Gun Karlsson ställde då in betalningarna, och nu har hon stämts av inkassoföretaget Alektum som köpte upp fakturorna.  

– Jag kan ju inte betala hyra till ett företag som inte håller sitt serviceavtal, säger hon till SR Gävleborg.  

Gun Karlsson slutade att betala hyra för tv:n 2005 då hon ville ha hjälp med digitaliseringen. Men Thorn Hyr-TV gick inte att få tag i. 

Gunilla Vestlund, budget- och skuldsanerare på socialkontoret i Sandvikens kommun, hjälpte Gun Karlsson att skriva ett brev till Thorn Hyr-TV för att få en förklaring till varför de inte går att få tag på.

Något svar kom inte och enligt Alektum Finans, som nu har stämt Gun Karlsson för uteblivna hyror, har inget brev skickats till Thorn Hyr-TV.  

– Det verkar helt galet att ingen har tagit emot brevet, säger Gunilla Vestlund.

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista