Gävleborg

Länsstyrelsen kartlägger hedersvåld

Länsstyrelsen vill bilda sig en uppfattning om hur utbrett problemet med våld i nära relationer är i länet. Där ingår också frågan om hedersvåld. Som Radio Gävleborg berättat i en rad inslag och artiklar vittnar länets socialtjänster om att problemet finns här, men exakt hur stort det är vet ingen.

Hedersvåld förekommer i länet, det har Sveriges Radio Gävleborg berättat i flera inslag under veckan. Nu vill även Länsstyrelsen bilda sig en uppfattning om företeelsen. Bakgrunden är att Länsstyrelsen har fått ett förstärkt tillsynsuppdrag när det gäller socialtjänstens arbete med våld i nära relationer, och dessutom måste myndigheten samordna olika aktörer i länet.

Oklart hur utbrett
I dagsläget vet ingen hur utbrett problemet med hederstänkande är i länet.

I kartläggningen deltar polis, socialtjänst, elevvård, psykiatri, flyktingförläggningar, ungdomsmottagningar och skattemyndigheten.

En av personerna som vill stoppa det hedersrelaterade våldet är Nesrim Ugur från Bollnäs som försöker starta Sharafs Hjältar i Hälsingland. En organisation där främst invandrarkillar arbetar för att förändra attityden hos andra invandrarkillar när det gäller hederstänkande.

Nesrim startar Sharifs hjältar
Nesrim vill hjälpa tjejer som sitter fast i hederstvång.

– Jag tycker frågan behöver väckas upp i samhället, det är mycket vi inte känner till. Börjar man i en liten stad kan det väcka hela samhället och få människor att förstå att problemen verkligen finns, säger Nesrim och fortsätter:

– Allting handlar om kunskap. Får inte svenskarna kunskapen om problemen så kan de inte hjälpa andra utsatta tjejer och killar. Vi invandrare måste också skaffa oss kunskap om hur det är att leva i Sverige. Får inte båda parter kunskap kommer vi att vara mot varandra hela tiden. 

Maria Sundell
maria.sundell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".