1 av 3
Åke Persson pekar ut boven i dramat. Foto: Anders Ekholm.
2 av 3
Inte alltid så ofarliga...
3 av 3
Miljöinspektör Christina Pettersson. Foto: Anders Ekholm.
älvkarleby

Måsarna anfaller folk i Skutskär

Miljökontoret i Älvkarleby kommun går nu ut och varnar för måsar i Skutskärs centrum. Måsarna attackerar människor genom att plötsligt störtdyka.

Teorin är att de störtdykande måsarna försvarar sina måsungar och Bygg- och miljökotoret ska nu försöka att störa måsarna så att de byter boplats.
Anna Rantaala i Skutskär är nu rädd för att bli anfallen: 

– Ja, faktiskt. De är riktigt lömska, säger hon. Måsanfallen sker enligt miljökontoret under den här veckan när det är examensdags för det är just nu som måsarna har ungar som de försvarar.

I Skutskär har det här problemet upprepats i flera år nu och det finns personer som har fått slagits för sitt liv mot måsarna. Åke Persson i Skutskär berättar om en händelse på skutskärs idrottsplats: – Vi har blivit anfallna flera gånger eftersom de hade ungar i närheten. Vi fick försvara oss med en kratta eller en bandyklubba, säger han. 

På miljökontoret i Älvkaleby kommun står man nu helt handfallna och vet inte vad man ska göra. Miljöinspektör Christina Pettersson får ta emot klagomål från skutskärsborna: 

– Idag har vi fått in två klagomål om det här. Måsarna dyker ner mot dem, det är ju väldigt obehagligt, säger hon. 

– Vi måste förhindra att det blir en en ännu större olägenhet för människorna, och samtidigt se till att måsarna inte blir misshandlade och far illa, säger hon. 

Anders Ekholm
anders.ekholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".