1 av 2
Ulla Andersson, vänsterpartist från Gävle
2 av 2
Mats Odell, kommunminister
Riksdagen/Sandviken

Sandvikens barnomsorg debbaterades i riksdagen

Det blev en något förvirrad debatt i riksdagen på fredagen när vänsterpartiets Ulla Andersson från Gävle debatterade kommunernas ekonomiska situation med kommunminister Mats Odell. Bland annat diskuterades besparingarna i Sandviken och Ulla Andersson passade på att ironisera över statsminister Fredrik Reinfeldts många studiebesök.

Enligt Ulla Andersson motsvarar besparingarna i Sandviken 43 heltidsanställda, och hon anklagade Mats Odell och regeringen för att medvetet driva kommunerna mot underskott.

Men kommunminister Mats Odell sade att kommunerna i själva verket har god ekonomi och så fick vi ännu en gång höra att när fler människor nu kommer i arbete så betalar de skatt och förbättrar därmed också kommunernas ekonomi.

Han underkände helt den beräkning som vänsterpartiet gjort och som säger att det skulle kosta 30 miljarder kronor att anställa 150 000 fler människor i kommunerna. – Ni har räknat fel, säger han.

Ci Holmgren
ci.holmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".