Strömsbro skola
Gävle

Strömsbroskolan kan få en ny idrottshall

De stridslystna Strömsbroeleverna i Gävle som tog hjälp av tv-programmet REA i sin kamp för att få en ny gymnastikhall ser nu ut att få en viss framgång. Kommunstyrelsen i Gävle bekräftar nu nämligen att man vill avsätta pengar för en idrottshall i det norra området i Gävle.

Behovet av nya idrottshallar i Gävle, inte minst i norr, är stort. 
På Strömsbroskolan har man en hall som är mer än fyra gånger mindre än det som skolöverstyrelsen rekommenderar.
Eleverna skrev ett brev till SVT: s program REA som gjorde ett granskande program om hur illa det var för eleverna som tvingades att ha idrott i en pytteliten gymnastikhall.  

REA gjorde även ett ytterligare program där eleverna fick intervjua barn och ungdomsnämndens ordförande Jens Leidermark. Något besked om en ny hall kunde inte då ges.  

Kommunstyrelsen lovar pengar  

Men nu ser det ljusare ut för eleverna i Strömsbro skola även om kommunstyrelsen i Gävle inte vill lova var idrottshallen ska ligga.  

– Hilleområdet strax intill, är ett område som expanderar, säger kommunalrådet Carina Blank som i dagsläget inte kan ge några besked om hur mycket pengar som kommer att avsättas eller när det blir aktuellt i tid.  

En större idrottshall planeras  

Först vill hon att det förs en bred diskussion med barn- och ungdomsnämnden och kultur- och fritidsnämnden så det klarläggs var behoven är störst och vilka skolor som blir kvar i framtiden.  

I ett remissvar vill dock barn och ungdomsnämnden att det ska byggas en idrottshall, istället för en gymnastikhall.  

En idrottshall är dubbelt så stor till ytan jämfört med en gymnastikhall.  

Frågan tas upp i kommunfullmäktige i Gävle måndagen den 16 juni.

                                                              Christian Höijer 

                                                         christian.höijer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".