Ovanåker/Söderhamn

Ingen sommarskola trots utsatt läge

När det gäller siffrorna över hur länets högstadie-nior klarar skolan ligger Ovanåkers och Söderhamns kommun sämst till. De är också två av de kommuner i länet som inte erbjuder sina elever något extrastöd i form av sommarskola under sommaren.

Sommarskola erbjuds högstadieelever som inte klarat godkänt betyg i något av ämnena matematik, svenska eller engelska. Eleverna intensivpluggar frivilligt i skolan på sommarlovet, för att stärka både betyg och självförtroende.

Men i Ovanåkers kommun, där minst antal nior går vidare till gymnasiet, erbjuds ingen sommarskola. Ett försök gjordes för flera år sedan, men det blev inte särskilt lyckosamt berättar rektorn på Celsiusskolan i Edsbyn, Britt-Marie Byström.

I Söderhamns kommun hade niorna de lägsta snittbetygen i hela länet 2007. Där bedrevs sommarskola med gott resultat förra året. Ändå kommer de inte att köra någon sommarskola där i år berättar förvaltningschef Margareta Högberg.

Stefan Westrin
stefan.westrin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".