Gävleborg

Högt betyg till länets diabetesvård

Diabtesvården i Gävleborg får ett av de högsta betygen i landet i en undersökning som presenterades på tisdagen vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Bara Jönköping och Östergötland får högre betyg.

Mer än hälften av landets registrerade diabetespatienter når inte sina behandlingsmål. Det framgår av en diabetesundersökning som på tisdagen presenteras vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. Drygt 180 000 diabetiker ingår i undersökningen.

Skillnaderna mellan landstingen är stora. Jönköpings, Östergötlands och Gävleborgs läns landsting får de högsta betygen. Sörmland, Gotland och Örebro får lägst. Fem landsting har för knapphändig redovisning till det nationella diabetesregistret för att platsa i rankningen.

Behandlingen av blodtryck lyfts fram som en viktig faktor i diabetesvården. Ny forskning som också presenteras på tisdagen visar att bättre behandlat blodtryck ger 60 procent lägre risk för hjärnblödning, 40 procent lägre risk för hjärtinfarkt och 20 procent lägre risk för dödlig utgång av sjukdomen.

TT

Så bra är landstingen på diabetesvård

Landsting Poäng

Jönköping 47

Östergötland 42

Gävleborg 42

Värmland 40

Kronoberg 38

Norrbotten 38

Västra Götaland 37

Västerbotten 37

Dalarna 36

Jämtland 36

Blekinge 35

Kalmar 35

Västernorrland 33

Örebro 32

Gotland 32

Sörmland 31

Poäng baseras på andel uppnådda mål i vården utifrån riskfaktorer, bland andra blodtryck och kolesterol, och komplikationer. Maxpoäng är 54, lägsta 18. Fem landsting - Halland, Skåne, Stockholm, Uppsala och Västmanland - saknas på grund av knapphändig redovisning.

Källa: Nationella diabetesregistret (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".