Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Skräpspionerna Therese Långsved och Maria Jansson i aktion. Foto: Tomas Groop.
2 av 2
Stadsvärden Rolf Johnsson assisterar Niklas Eriksson och Kalle Apel (th)
Gävle

Gävles skräp mäts vetenskapligt

För första gången ska graden av nedskräpning i Gävle mätas vetenskapligt. Det är stiftelsen Håll Sverige rent som gett Statistiska centralbyrån SCB uppdraget att mäta nedskräpningen i flera svenska städer och på tisdagen var det skräpmätnings-premiär i Gävle.

Mätningen av graden av nedskräpning i Gävle utgör en del av en nationell satsning, men har lokalt inordnats i Gävle kommuns eget projekt ”Rena Gävle”. Det är därmed också kommunen som betalar mätningen i Gävle.

- Syftet med mätningen är att för första gången få ett pålitligt mått på nedskräpning som sen kan användas för att bedöma om nedskräpningen ökar eller minskar.

Det säger Joacim Brodal, projektledare vid Håll Sverige rent och ansvarig för den nationella satsningen.

Vetenskapliga metoder
Det är statistiska centralbyrån SCB som på uppdrag av Håll sverige rent utarbetat en ny metod för mäta nedskräpningen. Totalt har 200 små mätytor slumpmässigt valts i centrala Gävle och inom dessa registreras minutiöst varje skräp.

Det praktiska jobbet utförs av sex studenter från Polhemsskolans GIS-program som har två veckor på sig att noga protokollföra allt som de hittar. De plockar inte upp skräpet utan nöjer sig med att iaktta och registrera.

- Det står redan klart att fimpar och snusprillor är den vanligast förekommande typen av skräp. Tobaksbrukarna skräpar ned mest.

Det säger Therese Långsved, en av skräpspionerna.

Hennes arbetskamrat Maria Jonsson tycker att jobbet är helt OK. Förutom att lära sig statistiska undersökningsmetoder är det spännande att forska fram fakta.

- Alla säger att nedskräpningen ökar. Nu tar vi ett första steg mot att få veta om det verkligen är sant, säger hon.

Tomas Groop
tomas.groop@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".