Ulrika Ågren och Daniel Sarsgaard är oroliga för att pengarna inte ska räcka till högre löner för de som har jobbat längst. Foto: Joacim Lindwall.
Gävleborg

Sjuksköterskor missnöjda med nya avtalet

I Gävleborg höjs lägstalönerna för knappt 900 sjuksköterskor och biomedicinska analytiker från mars nästa år - det är ett av resultaten av det nytecknade vårdavtalet. Men många av de anställda är ändå inte nöjda.

Det är inte alla som är med nöjda med det nya vårdavtalet som tecknades mellan Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting för drygt två veckor sedan.

De lokala förhandlingarna, som kan ge mer, har förvisso inte börjat ännu, men det står redan klart att en tredjedel av de drygt 2 500 landstingsanställda sjuksköterskorna och biomedicinska analytikerna kommer att höja sin lägstalön till 21 100 kronor från och med mars nästa år.

Det här innebär ökade lönekostnader för landstinget på drygt en miljon kronor per månad.

Det som många vårdförbundsanslutna inte är nöjda med är att löneutvecklingen är för dålig.

Ulrika Ågren har jobbat som sjuksköterska i sex år men har ändå bara 600 kronor mer i månaden än en nyanställd, nyutexaminerad sjuksköterska.

Hon är orolig för att pengarna inte kommer att räcka till att höja lönen för de sjuksköterskor som har jobbat länge när ingångslönerna höjs.

– Det känns som att man inte värderas för sina kunskaper och den rutin man har, så då börjar man fundera på om man ska se sig om efter någonting annat, säger Ulrika Ågren.

Joacim Lindwall
joacim.lindwall@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".